Armolahjat esillä

Jumala on varustanut seurakuntaansa monilla armolahjoilla. Suurin osa niistä on meillä käytössä niin sanottuina luonnollisina lahjoina ja taipumuksina erilaisissa palvelutehtävissä. Luodut lahjat ovat myös aitoja armolahjoja. Mutta yhtä lailla tiedän, että jopa varsin nuorilla kristityillä on luterilaisessa kirkossa vähemmän esillä pidettyjä Pyhän Hengen lahjoja. Ne on tarkoitettu myös seurakuntaruumiin rakennukseksi ja yhteiseksi hyväksi. Kirjo on mitä moninaisin esimerkiksi kehotuksen, rohkaisun, lohdutuksen, viisauden ja profetoimisen saralla.

Armolahjoja on monenlaisia, mutta Henki on sama. Myös palvelutehtäviä on monenlaisia, mutta Herra on sama. Jumalan voiman vaikutuksia on monenlaisia, mutta hän, joka meissä kaikissa kaiken vaikuttaa, on sama. Hän antaa Hengen ilmetä itse kussakin erityisellä tavalla, yhteiseksi hyödyksi. Yhden ja saman Hengen voimasta toinen saa kyvyn jakaa viisautta, toinen kyvyn jakaa tietoa, toiselle sama Henki suo uskon voiman, toiselle parantamisen lahjan, joku saa voiman tehdä ihmeitä, joku profetoimisen lahjan, joku kyvyn erottaa eri henget toisistaan, joku kielillä puhumisen lahjan, joku taas kyvyn tulkita tällaista puhetta. Kaiken tämän saa aikaan yksi ja sama Henki, joka jakaa kullekin omat lahjansa niin kuin tahtoo. (1. Kor. 12:4-11)

Olen viimeisen vuoden aikana aina silloin tällöin kehottanut kirkkokansaa ottamaan minuun yhteyttä, jos hengellisiä armolahjoja omistava henkilö kokee, että hänellä on jotain jaettavaa seurakunnalle. Keskustellaan yhdessä ja etsitään mahdollisuuksia toteuttaa näitä armolahjoja koko seurakunnan yhteisissä jumalanpalveluksissa esimerkiksi esirukouksen yhteydessä. Yhtä lailla palvelun mahdollisuuksia on helppo järjestää nuorten tilaisuuksissa tai opiskelijoiden ja nuorten aikuisten jutuissa.

Kirjoitan tätä viestiä, koska valmistelen juuri seuraavan päivän messua. Mutta olkoon tämä pysyvänä rohkaisuna, kannustuksena ja kutsuna. Jos sinä tiedät, että olet saanut tämän kaltaisen lahjan, rohkaistu juttelemaan siitä, miten sitä voisi luontevasti käyttää. Näissä asioissa voit olla luottavaisin mielin, vaikka ajatus tuntuisikin pelottavalta. Ketään ei saa pakottaa mihinkään, ellei Jumalan Henki sitä pakkoa sisällä sytytä. Mennään siis eteenpäin levosta käsin ja kuulostellen. - Terveisin, Marko

Vastaa