Huhut varjostavat vastuutiimejä

Vastuutiimit ovat olleet Parkin saamisen jälkeen suurin kehitysaskel koko nuorteniltojen historiassa. Hienot tiimit ovat nostaneet iltojen tasoa hyvin monella tavalla. Monien nuorten upea panos on vain saanut kärsiä huhuista, jotka ovat tiimien ympärillä kiertäneet ja luoneet varjon tärkeän työn ylle. Tässä oikeaa tietoa väärien huhujen takaa:

Huhu 1:Vastuutiimit ovat nuorten eriarvoistamista. Vain harvat ja valitut saavat niihin osallistua.”
Vastaus: Tiimityön suurin vaikeus on päinvastoin ollut, että aktiivisesta mainostuksesta huolimatta vastuutiimeihin ei tahdo saada riittävästi henkilöitä. Tiimien johtajiksi ja juontajiksi kutsutaan henkilöitä, jotka nuorisotiimin mielestä ovat siihen kykeneviä. Tiimien jäsenille ei esitetä muita vaatimuksia kuin halu sitoutua ja toimia luotettavasti työssään.

Huhu 2: ”Tiimeihin osallistuminen on lähes pakollista, eikä niistä voi oikein kieltäytyä. Tiimityö on liian rankkaa ja kaatuu helposti vain joidenkin niskaan.”
Vastaus: Tiimeihin pyritään saamaan vapaaehtoisia niin paljon, että työvuoro tulee kullekin vapaaehtoiselle suunnilleen kerran kuukaudessa. Kenenkään ei oleteta urakoivan enempää, eikä tiimeihin apuvoimia etsivien tiimivetäjien pyyntöihin ole velvollisuutta tarttua. Päinvastoin tiimit palvelevat parhaiten, kun niissä työskentelee ihmisiä, jotka haluavat iloisella ja vapaalla mielellä palvella nuorta seurakuntaa lahjoillaan. Pakoksi tiimityön kokevat henkilöt ovat enemmän haitaksi kuin hyödyksi.

Jatkossa:

 • Tiimit ovat valtavan tärkeitä. Tiimeihin pyydetään ilmoittautumaan niitä nuoria, jotka kokevat tiimit tärkeiksi, haluavat palvella ja sitoutua. (Tarkempia kuvauksia ylävalikossa kohdassa: nuortenillat)
 • Tiimeihin ilmoittautuneilta odotetaan koulutuksiin osallistumista, koska juuri niissä myös näitä väärien huhujen asioita voidaan käsitellä ja korjata.
 • Tiimeistä pyydetään levollisin ja iloisin mielin jättäytymään sivuun niitä, jotka ovat mukana vääränlaisesta velvollisuudentunnosta eivätkä työn tärkeyden ja auttamisen halun vuoksi.
 • Jos tiimeihin ei riitä väkeä, tiimejä yhdistellään niin, että joissakin nuortenilloissa ei ole tiimejä ollenkaan, vaan toimitaan vanhalla systeemillä. Työntekijä selviytyy illasta yksinkin, vaikkei illasta niin toimiva tulekaan. Tällöin työvuorot tulevat kohdalle suunnitellulla aikataululla eivätkä aiheuta rasitusta.

2 vastausta artikkeliin ”Huhut varjostavat vastuutiimejä

 1. Koen, että tämä viesti on seuraamusta minun sanomalleni kommentille tiimeistä. Kuitenkaan, en koe, että olisin sanonut näin !

  Väitteessä kaksi oleva: ”Tiimityö on liian rankkaa” oli pointtini sanomassani. Tiimit eivät toimi vielä joustavasti ja hyvin, ainakaan kuulemani mukaan, vaan saattavat olla joillekin rankan puoleisia. En halua paljastaa heitä, ketkä ovat minulle asiasta puhuneet, joten en voi sanoa esimerkkejä. Huhua yksi en allekirjoita ollenkaan.

  Minun kokemukseni siis on, että kaikki eivät koe tiimejä vielä toimiviksi ja niihin täytyy nähdä vielä työtä eikä ole valmista ja hyvin toimivaa. Tämän tarkoituksena EI ole vähätellä tiimien työtä ja tärkeyttä vaan tuoda esiin tiimikoulutuksen ja työmuodon kehittämisen tarpeen.

  • Sanni, oli tosi arvokas kommentti, mitä tiimeistä kerroit ja se on osa tuota jälkimmäistä huhua. En tiedä, kuulinko sanasi täysin oikein, enkä ainakaan missään tapauksessa halua tietää, ketkä mitäkin ovat sanoneet. Mutta huhu 2 ei ole pelkästään sinun kertomiasi nuorten ajatuksia. Olen siis näissä kahdessa huhussa yhdistellyt tiimeistä kerrottuja asioita, eli näistä kahdesta aihepiiristä siis nuorison piirissä on puhuttu.
   Alkuperäisellä viestillä nimenomaan haluan, että nuorisolle tulisi käsitys siitä, mikä on tiimien toimimisen tavoitemalli. Tiimityö tarvitsee kehittämistä, siksi se on yksi nuorisotyön toimintasuunnitelman painopiste tulevanakin vuonna. Nyt tiimeihin on lähtenyt mukaan vähemmän väkeä kuin viime vuonna. Ja siksi on hyvin tärkeä organisoida hommat erityisen hyvin niin, että ne, jotka lahjojaan ja työpanostaan haluavat yhteiseksi hyväksi käyttää, eivät kuormittuisi liikaa.

Vastaa